Ekonomi

ABD Hazinesi ihale büyüklüklerini koruyor, geri alımları başlatıyor

ABD Hazine Bakanlığı Çarşamba günü, önümüzdeki çeyrekler için ABD tahvil ve bonoları için mevcut ihale büyüklüklerini koruma kararını açıkladı. Açıklama, Mayıs ayından Temmuz 2024’e kadar 125 milyar dolar toplamayı ve özel yatırımcılardan 17.2 milyar dolar yeni nakit yaratmayı amaçlayan üç aylık geri ödeme planının bir parçası olarak geldi.

Hazine önemli bir adım atarak, ilk operasyonun 29 Mayıs’ta yapılması planlanan geri alım programını başlattığını açıkladı. Bu, en son 2000’li yılların başında düzenli olarak kullanılan ve Nisan 2002’de sona eren bir uygulamanın yeniden canlandırılması anlamına geliyor.

Hazine önümüzdeki hafta 58 milyar dolarlık üç yıl vadeli tahvil, 42 milyar dolarlık 10 yıl vadeli tahvil ve 25 milyar dolarlık 30 yıl vadeli tahvil ihalesi yapmayı planlıyor. İhale büyüklüklerinin değiştirilmemesi kararı, Hazine’nin mevcut öngörülen borçlanma ihtiyaçlarını yansıtmakta ve Ağustos ayından bu yana nominal kuponlu ve değişken faizli tahvillerin ihraç büyüklüklerindeki önemli artışları takip etmektedir.

New York’taki TD Securities’de ABD faiz stratejisi başkanı olan Gennadiy Goldberg, Hazine’nin kararını şöyle yorumladı: “İhale büyüklükleri beklendiği gibi değişmedi, ancak buradaki kilit nokta, bunun bir geri dönüş değil, artışlarda bir duraklama olmasıdır.” Ayrıca Hazine’nin önümüzdeki birkaç çeyrek için ihale büyüklüklerinde bir artış öngörmediğini, ancak 2025 ortalarında artışların gerekli olabileceğini belirtti.

Hazine, önümüzdeki çeyrekte borçlanma ihtiyaçlarındaki mevsimsel veya beklenmedik değişiklikleri ele almak için, düzenli bono ihalelerinin ve nakit yönetimi bonolarının büyüklüklerini ayarlayacaktır. Ayrıca, Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler (TIPS) için ihale büyüklüklerini kademeli olarak artırmayı ve böylece TIPS’in ödenmemiş toplam menkul kıymetler içindeki payını sabit tutmayı planlamaktadır.

Mayıs-Temmuz çeyreği için Hazine, 10 yıllık TIPS yeniden açılış ihale büyüklüğünü Mayıs ayı için 16 milyar dolar olarak koruyacak, Haziran ayı 5 yıllık TIPS yeniden açılış büyüklüğünü 21 milyar dolara çıkaracak ve Temmuz ayı için 10 yıllık TIPS yeni ihraç büyüklüğünü 19 milyar dolara yükseltecektir.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Hazine, Mayıs ayı sonunda bir haftalık nakit ihtiyacı için yeterli likiditeyi sağlamak amacıyla dört, altı ve sekiz haftalık bonoların ihale büyüklüklerini yakında artırmayı bekliyor. Kesintisiz ve kurumlar vergisi beyannamelerinin 15 Haziran’da verilmesinin ardından Hazine, kısa vadeli bono ihale büyüklüklerinde Haziran başından ortasına kadar mütevazı indirimler yapılmasını ve Temmuz ayında Şubat ve Mart aylarındaki seviyelere dönülmesini öngörüyor.

Yeni uygulamaya konulan “likidite desteği” geri alımları, nominal kuponlu menkul kıymetler için 2 milyar dolara kadar ve TIPS için 500 milyon dolara kadar haftalık operasyonlar görecek. Hazine’nin Finansal Piyasalardan sorumlu sekreter yardımcısı Josh Frost tarafından açıklandığı üzere bu geri alımlar, tahvil piyasasındaki likiditeyi arttırmak ve pazarlanabilir borcu azaltmak için bir araçtır.

Mayıs-Temmuz 2024 dönemi için herhangi bir nakit yönetimi geri alımı planlanmamaktadır; ancak mali akış ve piyasa koşullarına bağlı olarak yılın ilerleyen dönemlerinde başlayabilir. Hazine, her üç aylık geri ödemede geçici bir geri alım programı açıklayacaktır.

Hazine Borçlanma Danışma Komitesi’nin (TBAC) borçlanma maliyetlerini düşürmenin ve yatırımcı tabanını genişletmenin yollarını keşfetme önerisine cevaben Frost, öneriyi keşif amaçlı olarak nitelendirdi ve acil bir öneride bulunmadı.

Buna ek olarak Hazine, piyasa yapıcıların ve TBAC’ın önerileri doğrultusunda altı haftalık düzenli nakit yönetimi bonolarını gösterge bonoya dönüştürerek haftalık bono ihraç programının bir parçası haline getirmeyi planlıyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu